Suradnici

Komorna glazba

LIDIJA LJUBIČIĆ započela je svirati flautu u dvanaestoj godini uz prof. Nevenku Preiss. Njezin ‘spoj’sa flautom ju je odveo na Muzičku akademiju u Zagrebu na kojoj je diplomirala u klasi prof. Vesne Košir i magistrirala u klasi doc. Renate Penezić. Kao solistica nastupala je uz Zagrebačku filharmoniju te nekoliko puta uz Zagrebačke soliste. Uz niz prvih nagrada na državnim natjecanjima glazbe, Lidija je dobitnica Nagrade ‘Darko Lukić’ na 36. tribini mladih glazbenih umjetnika, Rektorove Nagrade i Nagrade Grada Samobora za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja na 29. Samoborskim glazbenim jesenima.Usavršavala se na brojnim majstorskim tečajevima poznatih flautista i pedagoga (Jaroslav Lewitzki, Pierre-Yves Artaud, Aleš Kacjan, Ljubiša Jovanović, Roberto Ghiani, Furgh Karimi, Gaspar Hoyos, Giorgio Marccosi i drugi). Pored brojnih nastupa i suradnje sa mnogim različitim glazbenicima, najviše se ističedugogodišnja suradnja sa pijanistom Ivanom Batošem i sa gitaristicom Emom Stein sa kojom je osnovala sastav duo EmmaLee sa kojima redovito nastupa, a od 2012. godine postala je član Zagrebačkog anasambla flauta pod vodstvom Renate Penezić sa kojim je redovito nastupala u Hrvatskoj i u inozemstvu.Lidija trenutno podučava flautu na glazbenoj školi ‘Fran Lhotka’ u Sisku.

Klavir

KREŠIMIR STARČEVIĆ (Zagreb, 1988.) klavir je počeo učiti tek sa 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u razredu Andreje Markulin. Godine 2007. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, gdje je diplomirao 2013. godine. U sklopu programa studentske razmjene Erasmus, akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču u razredu Stefana Vladara.

Dobitnik je Dekanove nagrade, prvih i drugih nagrada na Županijskim i Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe, kao i druge nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Zlatko Grgošević, 2007. Na 9. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić 2012. godine osvojio je Nagradu grada Samobora, a u dva navrata osvojio Nagradu grada Rovinja, na Pijanističkom natjecanju Zaklade Dino Škrapić (2012., 2014.). Godine 2017. primio je Nagradu za najbolju umjetničku suradnju na 50. Tribini Darko Lukić, za koncert održan s Laticom Anić u maloj dvorani Lisinski. Od 2009. do 2014. godine sudjelovao je u organizaciji ciklusa Virtuoso, a 2014. i 2015. obnašao je funkciju umjetničkog voditelja Zagrebačkih ljetnih večeri. Menadžer je i suosnivač tvrtke CristoforiumArt.

Surađuje s uspješnim hrvatskim glazbenicima kao što su Lovro Merčep, Marin Maras, Marco Graziani, Latica Anić, Danijel Gašparović, Mihael Paar, Filip Merčep, Vedran Kocelj i Antonija Jurin. Umjetnički je suradnik Universal Marimba Competition u Belgiji te Međunarodnog tjedna udaraljkaških ansambala u Bjelovaru, u okviru kojeg surađuje s mnogim uglednim svjetskim udaraljkašima. Solistički je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste i Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, pod vodstvom dirigenata Pavla Dešpalja, Mladena Tarbuka, Saše Britvića i Tončija Bilića. Nastupio je na festivalima kao što su Muzički biennale Zagreb, Festival sv. Marka, Samoborska glazbena jesen, Riječke ljetne noći, Rapske glazbene večeri, Senjske glazbene večeri, Dana Matice hrvatske u Sarajevu i drugi.

PETRA KUKAVICA rođena je 28. prosinca 1996. u Rijeci. U Osnovnoj i Srednjoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka maturirala je teorijski i instrumentalni smjer (klavir) s odličnim uspjehom.
U listopadu 2020. diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Veljka Glodića kao magistar glazbe, smjer klavir.
Tijekom svog školovanja sudjelovala je na mnogim natjecanjima (HDGPP, Lions, Jurica Murai, Zlatko Grgošević) te se usavršavala kod mnogih poznatih pijanista (Emanuel Krasovski, Gabor Czalog, Eugen Indjic, Ruben Dalibaltayan, Julija Gubaidulina, Olga Cinkoburova, Manana Kandelaki…). Također, svirala je u mnogim projektima kao što su Tko to tamo svira, HRT emisije: Bespućima glazbenih pojmova, Škola na trećem.. Bila je dio trija Morum s kojima je ostvarila mnoge nastupe unutar Hrvatske, a posebice se ističe nastup na Svjetskom kongresu saksofonista. Osim toga, bila je korepetotor mješovitog i djevojačkog zbora Schola Cantorum Rijeka s kojima je nastupala u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Slovenija, Italija).
Trenutno radi kao korepetitor u Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku te kao naslovni umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Improvizacija

MELANIJA GRADEČAK svoje je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila u Glazbenoj školi u Varaždinu. Na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, studirala je u klasi prof. Thea Tabake i prof.
Vesne Košir. Po završetku formalnog obrazovanja, svirala je u Hrvatskom komorno orkestru i Varaždinskom komornom orkestru u kojem i dalje aktivno djeluje.
Bila je članica Varaždinskog puhačkog tria sa Petrom Križanićem na fagotu i Juricom Lazarom na klarinetu. Surađivala je i s gitaristom Damjanom Stanišićem s kojim je kombinirala klasičan repertoar za flautu i gitaru s etno obradama. Održala je predavanje pod naslovom “Flauta u različitim žanrovima” na flautističkim festivalima u Murskoj Soboti (Flavtinfest) i u Kopru (Flavtistra) u Sloveniji. Zanimljivo je spomenuti kako Melanija eksperimentira s glissando glavom flaute poznatog izumitelja i flautista Roberta Dicka. On je na nju izvršio najveći upliv svojim knjigama o modernim tehnikama ‘The Other Flute’ i ‘Tone Development Through Extended Tehniques’. Još tri flautista izvršila su snažan utjecaj na nju kad je u Nizozemskoj sudjelovala na Grooloo flute sessions, a to su: Ian Clarke (njegove skladbe izvodi na solističkim koncertima), Matthias Zieggler i Wissam Boustany.
Multifoni, perkusivni efekti i beatboxing samo su jedna od mnogih tehnika koje intenzivno koristi u svojim autorskim projektima i u radu s djecom. Želeći spojiti strast prema pjevanju, flauti, modernim tehnikama sviranja i improvizaciji, 2012. osnovala je prvi pop/rock bend The Mindmills za koji je napisala autorske pjesme. Danas radi improvizacije/skladbe/pjesme pomoću
loopera u Ableton programu te ih uvrštava u svoj koncertni repertoar. Unazad nekoliko godina surađuje s pijanistom Ivanom Batošem te s njim održava recitale s modernim i atraktivnim , te tematski uobličenim repertoarom za flautu. Održava radionice za flautu pod imenom ‘Tijelo kao instrument’ u kojima objedinjuje buđenje i osvještavanje tijela, te improvizaciju s modernim
tehnikama sviranja. Od 2020. je umjetnička voditeljica i organizatorica Varaždin Flute Festa. 2022. godine s pijanisticom Leom Šantek pokrenula je ciklus koncerata za bebe i djecu pod imenom MiniArtUrice na kojima kroz nekoliko koncepata približavaju klasičan reperotoar najmlađoj publici.
Zaposlena je na Glazbenoj školi u Varaždinu te već dugi niz godina učenici u njenoj klasi osvajaju brojne visoke nagrade na međunarodnim i državnim natjecanjima. Bila je i članica žirija međunarodnih te državnih natjecanja u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj.